The real fucking life

Söndag i Soweto –  känslor, öl och framtidstro och Gwen bjuder på köttig gryta. Så här bor och arbetar man, så här ser utbildning och livet i Sydafrika ut idag.


Första människan på jorden

Pancake, 1,5 miljoner år gammal kille och hennes mamma; min kompis Christine. Historia från mänsklighetens början till ANC:s födelse 1912. Via holländska och brittiska kolonisatörer och världens första koncentrationsläger.


Pata pata

Sydafrikas vassaste penna, världskända satirtecknaren Zapiro, i ateljékaos i Kapstaden. Musik och litteratur under och efter apartheid. Kwaito, sydafrikansk hip-hop – en livsstil hos unga svarta sydafrikaner.


Net blankes (Endast vita)

Antoinettes lillebror sköts ihjäl under skolupproren 1976, idag guidar hon på museet uppkallat efter honom. Historia, från ANC:s grundande till apartheid och det våldsamma 80-talet. Nelson Mandelas släpps och frihetsvalet 1994.


Regnbågsnationen

Jag blir inlåst i hyreshajens slumhotell och vår barnflicka ser sin son bli misshandlad på tv. Rasism i det nya Sydafrika. Landet med 11 officiella språk och lika många folkgrupper, en smältdegel som lyckats mot alla odds.


Pinotage och potjiekos

Om konsten att ”braaia” och riktigt hemlagat hos Gwen i Soweto. Vinlandet Sydafrika, ett rejält matlexikon, och tips på vad och var du ska äta.


Doktor Rödbeta och Döden

Våldtagen tre gånger och HIV-positiv, idag hjälper Rose aidssjuka i kåkstaden. Sex miljoner människor, var nionde sydafrikan, är HIV-smittad. Presidenten som blundade och orsakade massdöd – men det finns hopp.


Savannen 04.30

Nervigt morgonmöte med noshörning i Krugerparken. Om olika slags parker och boende, från lyxlodge till camping. Elefanter och noshörningar – skyddsjakt och tjuvskytte.


Armed response

Knockoutgasad och bestulen i hemmet – och jag minns ingenting. Ett av världens farligaste länder, flest mord i världen, en våldtäkt i minuten. Orsaker till, och följder av, våldet.


Vuvuzela!

En magisk kväll på en sjaskig sportbar – när Sydafrika vinner VM i rugby är alla bröder. Fotboll är de svartas sport, rugby och cricket de vitas. Regelguide för svenskar till rugby och cricket.


Hajar och kåkstäder

Skräckinjagande guide i kåkstaden och smultronställen i Johannesburg. Turistlandet som har allt – från klassiker som Godahoppsudden till öde paradisstränder på Wild Coast.


En parkbänk för alla

Gwen har köpt eget hus och tror på en framtid med Jacob Zuma som president.

Sydafrika från 1994 och framåt: Första fria valen. Sanningskommissionen räddar landet från inbördeskrig. Desmond Tutu om Jas-affären. Hejdå till Gwen och till Sydafrika.

Innehållsförteckning